The Laneway

Utile worked with New Urban Partners and Principle Group on a new residential building and community outdoor space at 9 Burney Street in Boston’s Mission Hill neighborhood. The project revitalizes the site of an existing parking lot and triple decker for the development of a 25-unit mixed-use residential building. Additionally, a neighborhood-accessible laneway connects existing Tremont Street establishments to a ground floor restaurant space.

The material selection complements the neighborhood’s mix of brick masonry and wood-framed buildings, drawing on local precedents as inspiration for fa├žade coursing details. The glassy base draws the community in, helping to enhance the public life of the neighborhood’s main street, and highlights the restaurant on the ground floor and connections to the laneway.

The Laneway
Burney Street Elevation
The Laneway
The Laneway
MESSINGER_120423-9BurneySt_0444
MESSINGER_120423-9BurneySt_0434
MESSINGER_120423-9BurneySt_0377
MESSINGER_120423-9BurneySt_0324
MESSINGER_120423-9BurneySt_0479
MESSINGER_120423-9BurneySt_0675
MESSINGER_120423-9BurneySt_0503
MESSINGER_120423-9BurneySt_0716
MESSINGER_120423-9BurneySt_0O1A8274
MESSINGER_120423-9BurneySt_0744
MESSINGER_120423-9BurneySt_0840
MESSINGER_120423-9BurneySt_0O1A8330
MESSINGER_120423-9BurneySt_0O1A8542
MESSINGER_120423-9BurneySt_0O1A8239
MESSINGER_120423-9BurneySt_0659
Burney Street Site Plan